Er zijn heel veel verschillende soorten polyester producten, die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Zo veel, dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Je kunt polyester kopen om meubels en vloeren te repareren en zelfs om dingen mee te maken. Maar welke producten gebruik je nu voor welke toepassingen en hoe werkt dat?
Wat is polyester?
Polyester is een kunsthars, die hard wordt als je er een verharder aan toevoegt. Wanneer dit eenmaal is gedaan is het proces onomkeerbaar en kan het dus niet meer terug worden gesmolten tot een vloeibaar goedje. Wanneer een polyester wordt gecombineerd met glasvezel – een proces dat lamineren wordt genoemd – krijg je een goed, glasvast en stevig product. Hier worden veel eindproducten van gemaakt. Zo kun je producten van polyester kopen als vijvers, zwembaden, boten, dakgoten, autobumpers en zelfs hele kunstwerken.
Voordelen van polyester
Zoals je vast wel kunt raden na het lijstje van producten die je onder meer kunt maken van polyester, is de stof waterdicht. Maar er zijn nog meer voordelen van polyester en daarmee redenen waarom het zo geliefd is om mee te werken. Zo rot of roest polyester niet, kan het gebruikt worden voor enorm veel toepassingen en is het een zeer sterk en stijf materiaal. Bovendien is werken met polyester een eenvoudige en voordelige manier om kunststof (laminaat genoemd) te vervaardigen en om meubels en andere objecten mee te repareren.
Zelf producten van polyester maken
Er zijn verschillende methodes om zelf methodes van polyester te maken. Eén manier is door gebruik van een moedermodel en een losmiddel. Over dit moedermodel wordt dan een product gemaakt en met het losmiddel wordt het weer losgemaakt. Je houdt dan een eindproduct over, of een mal waarmee je weer andere producten kunt maken. Hiermee komen we meteen bij de tweede methode om te werken met polyester: met behulp van een mal. Deze hoef je overigens niet per sé zelf te maken, je kunt ook mallen voor polyester kopen. Een mal kun je meerdere keren gebruiken om hetzelfde product mee te vervaardigen.
Het lossingsmiddel dat gebruikt wordt om het product van een mal of moedermodel los te maken, is meestal een lossingswax. Deze wordt een aantal keer in de mal gewreven, vaak ook in combinatie met een lossingsvloeistof (PVA). Deze vloeistof verandert in een dun filmlaagje, die je na het lamineren met water kunt oplossen, zodat het product en de mal van elkaar gescheiden kunnen worden. Een laatste manier om met polyester te werken is door het te gebruiken als bekleding of coating. Wanneer je een voorwerp van hout, textiel of steen met polyester bekleedt maak je het voorwerp sterker, waterdicht en weersbestendigheid.
Repareren met polyester
Polyester wordt veel gebruikt bij reparaties. Dit is makkelijk om te doen, ook voor de thuis doe-het-zelver. Je kunt er bijvoorbeeld een bestaand polyester product mee verstevigen, maar je kunt ook polyester kopen om er scheuren mee repareren en diepe krassen, schade of (boor)gaten mee wegwerken. Bij een reparatie met polyester worden eerst alle vezels die beschadigd zijn verwijderd. Vervolgens wordt het materiaal (laminaat genoemd) weer helemaal terug opgebouwd met behulp van polyesterhars en een glasvezelmat. Na het afwerken ziet een voorwerp er vrijwel weer als nieuw uit.
Producten van polyester kopen
Je heel veel verschillende producten van polyester kopen. Een aantal veelgebruikte producten en de toepassing ervan, zijn:
- Dit wordt veel gebruikt voor het gieten van ornamenten en het maken van sieraden en beeldjes.
- Dit product dient het als beschermlaag van glasvezellaminaat. Onder meer polyester vijvers en zwembaden worden met een gelcoat afgewerkt in de eerste laag. Daarnaast wordt het gebruikt als kleurlaag in mallen (na mengen met pigmentpasta).
- Ook de topcoat wordt gebruikt bij de afwerking van vijvers en zwembaden en om glasvezellaminaat me af te werken. Tevens kun je eventuele gelcoat schade repareren met topcoat.
- Polyester plamuur. Plamuur wordt gebruikt voor een fijne afwerking van polyester laminaat en om kleine gaatjes en krassen weg te werken. Ook bumpers en metalen delen wordt afgewerkt met Polyester plamuur.
Hoe maak je zelf polyester hars aan?
Polyester kopen is zo gedaan en zoals gezegd is het vrij eenvoudig om te werken met polyester. Wel moet je even weten hoe je polyester hars aanmaakt. Dit doe je met een verharder. Voeg hiervan circa twee procent aan de hars toe. Dit percentage is mede afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Voor kleine hoeveelheden kun je een pipet gebruiken, voor grotere hoeveelheden een speciale dispenser. Maak nooit meer hars aan dan je kunt gebruiken in tien minuten.